De lessenaar van mijnheer Ebeling

Toen ik in 1980 het schoolplein op fietste veilig tussen mijn klasgenoten van de lagere school, moest je gelijk een keus maken of je zette je fiets tussen de andere fietsen onder het afdak of je zette je fiets naast de school in de regen. Onder het afdak stonden de oudere jaars dus ja keus gauw gemaakt, daar wilde je nu nog even niet mee geconfronteerd worden. Daarna trap op tussen shaggie rokende studenten die je nauwelijks ruimte gaven om de trap op te lopen.
De Assendorpers kwamen in een de klas met de Ittersummers, dus even de kat uit de boom kijken. Het was een klas zoals ik mij het herinner van veel lol met elkaar maken. Maar er werd ook gepest kan ik mij herinneren. Er zat een groep feestvierders en een groep harde werkers in die klas. Het betekende voor mi j dat ik mijn plezier haalde, elke dag uit de lol met elkaar. Ik vond namelijk de meeste leraren op school erg streng, traditioneel en weinig openstaan voor andere zaken dan het “schoolse”. Wij moesten ons goed profileren voor de buitenwereld. Dit kwam een aantal mensen in die d klas niet ten goede en zij werden daardoor nog opstandiger. Ik kan mij lessen herinneren in het noodgebouw waar wij met een groepje uit die klas structureel niet meer mochten komen en dus dan verplicht bij mijnheer van den Berg zaten. Die alles met goede gesprekken weer probeerde op te lossen. De conciërge was ook een vreselijk aardige man die je met te laat komen briefjes nog wel eens matste.
De lessen bij mijnheer Ebeling waren apart te noemen in vergelijk met de andere lessen. Zijn lokaal lag aan het einde van de gang in het noodgebouw. Mijnheer Ebeling had een lessenaar met een grote ronde houten tafel ervoor waar hij allerlei attributen op had staan en de meest bekende is natuurlijk wel het skelettenhoofd wat er stond. Er heeft eens iemand in de klas geprobeerd om die te krijgen met een weddenschap maar Mijnheer Ebeling maakte het natuurlijk wel zo moeilijk dat hij dit hoofd nooit kwijt raakte. Wanneer hij een toets gaf mocht je soms aan het einde van de les 5 minuten je boek erbij om antwoorden op te zoeken. Tja, als je het geleerd had dan wist je waar het stond…..
Soms was hij ook nog wel eens om te kopen voor een antwoord met een zak drop. Hij rookte in de klas dus een zak shag hielp ook nog wel eens. Vanuit zijn lokaal was het altijd leuk om naar de wc te gaan, want dan moest je de hele gang door en kon je lekker bij de andere klassen gluren, vooral als er dan bij de oudere jaars een leuke jongen bij zat. Op schoolfeesten stond mijnheer Ebeling wel bij ons te dansen en een shaggie te roken.

Bij mijnheer Baardewijk kregen wij godsdienst. Verplichte kost op het ccc. Op een gegeven moment werd ik en nog wat anderen gevraagd om mee te spelen in het kerstspel. Dit wilden we wel , maar dan het ouderwetse stuk omschrijven in een modern stuk. Mijnheer Baardewijk vond dit een goed idee. Dus zo kregen Martijn bronswijk en ik de vrijheid om het stuk te herschrijven in een eigentijdse versie, wat we hebben gedaan. We kregen daarbij de goedkeuring en volledige hulp van mijnheer Baardewijk. Zo ayatollah was hij nou ook weer niet. Het stuk opgevoerd tot groot succes, met mijzelf in een leren veels te korte minirok in het kerstspel.

Mijnheer Waanders was in de d klas onze klasse leraar. In mijn herinnering een net afgestudeerde docent, die goedlachs was en zeer vriendelijk. Als hij boos werd dan was er ook echt wat aan de hand.
Hij was getrouwd en wij hebben toe geld ingezameld en zijn toen met een afvaardiging van de klas met zijn vrouw op stap geweest om een cadeau te halen. Dit werden rieten manden bij de Xenos(winkel bestond toen net)In zijn lessen scheikunde was het wel de kunst om zoveel mogelijk van die apparaten te laten ontploffen of in de fik te krijgen. Hij verwonderde zich altijd over hoe dat nou kon.
Natuurkunde en wiskunde kregen wij van mijnheer van de Zwan. Die had bijna altijd ribbroeken aan vooral die omgeslagen pijpen hadden en hij stond altijd te trekken aan zijn riem om zijn broek die afzakte op te hijsen. Met het lesgeven drukte hij zijn bril steeds weer op zijn neus. We hadden eens een toets en die hadden Jacqueline Jansen , Karin Benning en ik volledig overgeschreven van Hans Verdouw. Natuurlijk valt dit op als je normaal voor wiskunde onvoldoendes haalt. Wij hadden bij 1 som de uitkomst alleen op geschreven en niet de som zelf. Wij kregen dus de kans om de uitwerking op te schrijven, was die goed dan kreeg je toch je tien en anders een 1. Helaas konden Karin en Jacqueline de som nog lezen bij Hans, ik niet dus een 1.
Wij hebben ook eens helemaal achterin boven in een lokaal en volgens mij was dat bij Broekroelofs allemaal tafels en stoelen uit het raam gegooid toen hij even de klas uit moest. Speelden wij neutronenbommetje, beneden op het gras lagen de stoeltjes en tafeltjes op gestapeld. Toen hij terug kwam had hij niet eens door dat er mensen samen aan een tafeltje zaten(of hij deed of hij het niet door had).
Ook met de Duitse leraar(ik ben zijn naam kwijt) waren het leuke lessen. Tussendoor mocht je dan een sigaretje roken(!?). Mijnheer Gunneman hadden wij na gymnastiekles. Wij kwamen dan vol adrenaline en met bekers melk in onze handen de klas in. Een man die gepassioneerd was door muziek en les moest geven aan een stel pubers die geen zin hadden in Beethoven. Een hele aardige man die voordat hij op de piano ging spelen altijd even aan zijn baardje trok.
Mevrouw Arink- ter Wal was onze lerares Nederlands. Een chique dame. Ik heb van haar veel geleerd niet alleen Nederlands, maar ook filosoferen over het leven. Zij liet ons opstellen schrijven over alles wat je bezig hield. Als je de schriften nu leest dan is het een overzicht van mijn leven van toen. Bleijenburg en Van Dijk waren van gymnastiek. Super fanatiek waren ze. Leuk was het ook wanneer wij weer toernooien hadden van handbal, basketbal etc.

Het kamp in de derde klas was naar Terschelling. Een groot eivormig veld,waar de tenten stonden. Tent van de leraren bij de ingang. Meisjes aan de ene kant,jongens aan de andere kant. Het was natuurlijk een sport om ’s avonds in de tent bij de jongens te komen. Natuurlijk lukte dit tot je betrapt werd. Met een klein clubje gingen wij paardrijden met juf van Dijk mee. Supergaaf was het, keihard met de wind in je haren en de zee op de achtergrond op een paard galopperen. 1 van ons zelfs op klompen. Het ging alleen iets te hard volgens juf Van Dijk. 1 middag hadden wij vrij van activiteiten . DUS wij gingen met een groep de duinen in, gewoon een stuk lopen, chips mee, steeds verder weg van de bewoonde wereld, iemand had een verrekijker mee, dus vogeltjes kijken en die straaljagers die steeds overvlogen. De straaljagers vlogen zo laag over dat je de piloot kon zien zitten. Ze gooiden raketten af. Ze schoten met scherp. Wij zaten daar met een groepje van 8. “Hartstikke cool zeg, oh als we dit straks in het kamp vertellen, komt er weer 1 bukken anders zien ze ons”. Ja zeg natuurlijk zien ze uit de lucht wel dat daar mensen zitten. Met als gevolg dat we opgepakt werden, in een truck gezet werden en toen naar de verkeerstoren werden gebracht. Daar kregen we uitleg en was het eigenlijk een hele bijzondere middag. Toen het schieten voorbij was, werden we in de truck afgeleverd bij ons kamp. Hele stoere verhalen konden wij toen houden.
Schriftjes hielden wij bij, die gingen van klas naar klas met daarin wat er gebeurde o p dat moment in de klas. Of ze werden doorgegeven onder de les.
Bij mijnheer Wolters een keer een grap uitgehaald met een kunstdrol, dit werd absoluut niet gewaardeerd door hem , met als gevolg dat de kunstdrol ingenomen werd(bonjour) en er zelfs een moeder achter aan moest bellen om de kunstdrol weer terug te krijgen.
Onze eind excamenstunt was gericht op vooral veel geld inzamelen. We hadden een vrachtwagen geregeld en daar de docenten in , ze vervolgens met veel lawaai door de Diezerpromenade laten lopen, aan het begin van de stad werden ze staande o p een grote kist geveild. Het geld de opbrengst was voor Greenpeace, de organisatie die mijnheer Gunneman een warm hart toe bedeelde.
Veel feesten bij de firma van Dijk onder in de winkel, daar slapen met zijn allen, op vrijdagmiddag met een stel biljarten in de Dokter(kroeg). Leuke tijden met vooral veel lol.

Gytha Vellema